Формування маркетингової
стратегії підприємства
на основі бренд-підходу
А.С. Харченко
Східноукраїнський національний університет
імені В. Даля
студентка групи МН-182м
Використання бренд-підходу до формування
маркетингової стратегії підприємства припускає розробку комплексу заходів,
направлених на збільшення сили бренду, оптимізацію розширення сімейства
торгових марок підприємства, кінцевим висновком чого є максимізація прибутку,
збільшення часток на освоєних ринках, захоплення нових ринків і збільшення загальних
об'ємів продажів.
З позиції бренд-підходу, узагальнюючи праці вчених
[1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10], за основним способом проникнення і дії підприємства
на ринку, виділяємо п'ять маркетингових
стратегій підприємства:
1)
Моно-бренд для
полі-ринку: впровадження єдиного бренду на нові ринки. Можна виділити два основні
різновиди таких стратегій:
-
моно-стратегія територіального
розширення: впровадження єдиного бренду на нові географічні ринки;
-
моно-стратегія товарного
розширення: розширення єдиного бренду шляхом привласнення його новим товарним
категоріям.
2) Моно-бренд для моно-ринку: розширення єдиного
бренду шляхом більш глибокого проникнення бренду на освоєний ринок;
3)
Полі-бренд для
моно-ринку: виведення декількох власних різнорідних торгових марок на певний товарний
ринок.
4)
Полі-бренд для
полі-ринку: виведення різнорідних торгових марок на різні товарні ринки.
5)
Суббренд для моно-
або полі-ринку: впровадження на моно- або полі-ринки нових торгових марок (суббрендів),
які об'єднує якийсь базовий бренд. До таких стратегій ми відносимо стратегії
родового і зонтичного суббрендів:
-
стратегія родового суббренду припускає впровадження на ринок торгових
марок, поєднаних єдиним родовим брендом
-
стратегія зонтичного суббренда: впровадження на ринок
відомою фірмою-брендом нових торгових марок не пов'язаних одна з одною родовою
назвою, але під «парасолькою» відомого бренду-виробника.
Стратегія маркетингу з позиції
бренд-підходу припускає аллокацію ресурсів на створення, просування і продаж
брендів, які будуть для споживачів більш цінними, ніж звичайні товари. Даний
процес починається з аналізу маркетингового середовища та аналізу маркетингових
можливостей.
В цілому, з урахуванням
проведеного аналізу, алгоритм формування маркетингової стратегії на основі
бренд-підходу можна представити в вигляді рисунку.
Рис. Алгоритм формування та оцінки
маркетингової стратегії
на основі бренд-підходу
До кожного з аспектів
формування і реалізації маркетингової
стратегії в даному випадку пряме відношення має свідомість споживача. Яке місце
повинен зайняти бренд в свідомості споживача? Які чинники впливають на вибір
споживачами торгових марок?
Аналіз ринку, відповідно,
повинен бути, перш за все, спрямований на дослідження тенденцій, що змінюються,
в поведінці споживачів. Звичайно, аналіз актуальних і потенційних конкурентів,
сильних сторін і ресурсів компанії, економічних і правових чинників також є
необхідною частиною ринкових досліджень.
Знання тенденцій в
поведінці споживачів підказує ідеї про виведення на ринок нових торгових марок,
дає інформацію для ухвалення рішень про розширення брендів, про перспективні
напрями комунікативної політики.
Значення сегментації
ринку полягає в тому, що ідентифікація груп споживачів зі схожими потребами і
поведінкою, дозволяє адаптувати товарну, цінову і комунікативну стратегії так,
щоб задовольнити специфічні потреби цільових ринків.
Протилежністю сегментації ринку є агрегація ринку. В даному випадку
підприємство розробляє і впроваджує на ринок єдину торгову марку для всіх
споживачів.
Маркетингова стратегія,
заснована на бренд-підході включає план задоволення потреб певних цільових
ринків за допомогою кращого в порівнянні з брендами конкурентів надання
цінності. Такий план повинен визначати необхідні інструментальні стратегії
виходячи з комплексу маркетингу, такі як товарна стратегія, цінова стратегія,
стратегії розподілу і просування [9].
Підприємства, що не
вміють створювати і розвивати свої бренди, грають в маркетингову рулетку.
Нездатність вкладати кошти в забезпечення якості продукту, створення реклами і
задоволення споживачів зводить основну конкурентну стратегію підприємства, по
суті, до цінової війни. Але навіть для виробників недорогих товарів відсутність
навиків брендингу загрожує низькими рівнями прибутку і прибутковості і, ймовірно,
зменшенням часток ринку. Споживачі бажають купувати марки, які вони добре
знають і яким довіряють. Створення і примноження підприємством марочного капіталу
припускає завоювання сприятливих позицій на цільових сегментах ринку, що
дозволяє їй призначати ціни, перевершуючи витрати будівництва бренду.
Література
1. Долгополова
О.В. Класифікація торгових марок і типи їхніх стратегій // Актуальні проблеми
економіки. – 2008. – № 1. – С. 74 – 79.
2. Домнин В.Н. Брендинг: новые технологии в
России. – 2-е изд. – СПб.: Питер, 2004. – 381 с.
3. Захарычев Л.С.
Модель управления брендами предприятий-производителей // Маркетинг в России и
за рубежом. – 2009. – № 5. – С. 72 – 79.
4. Зозулёв А. Уровни формирования брендов в
современных условиях // Отдел маркетинга. – 2009. –
№ 7. – С. 19 – 22.
5. Нильсон Т.
Конкурентный брендинг. – СПб.: Питер, 2008. – 208 с.
6. Норіцина Н.І.
Концептуальні основи формування бренда на українському ринку // Актуальні
проблеми економіки. – 2010. – № 3-4. – С. 40-46.
7. Прингл Х., Томпсон М. Энергия торговой
марки / Перевод с англ. под ред. И.В. Крылова. – СПб.: Питер, 2003. – 288 с.
8. Россистер Дж. Р., Перси Л. Реклама и
продвижение товаров. – СПб.: Питер, 2001. – 656 с.
9. Старостіна А.О., Зозульов
О.В. Маркетинг: Навч. посіб. – 3-тє вид., перероб. – К.: Знання, 2006. – 327 с.
10.
Эллвуд Я. 100 приемов эффективного брендинга: Пер. с англ. – СПб.: Питер,
2010. – 368 с.
|