Актаульні
методи Дослідження ефективності системи управління безпечністю харчової
продукції
Сусська М.М.
ДЗ «ЛНУ ім.Т.Шевченка», м.Луганськ, Україна
Технічні, технологічні, економічні й інші системи активно застосовують у
сучасних наукових дослідженнях. Не залежно від категорії вказані види систем досліджують
надзвичайно важливими емпіричними та теоретичними методами.
Зауважимо, що використання емпіричних методів, а саме: експерименту, наукових досліджень, спостережень та вимірювань в
контексті дослідження ефективності удосконалення систем управління безпечністю
харчової продукції має певні ускладнюючі компоненти для раціональної організації
дослідження. Відтак значні фінансові витрати й тривалий час (не менше 1 року), необхідні
для проведення експерименту щодо визначення економічної ефективності
розробленої системи управління безпечністю (далі СУБ) для процесу виробництва м’яса курчат-бройлерів сформували передумови до використання
сучасних теоретичних наукових методів. Увагу було сконцентровано до математичного
моделювання як невід’ємної складової науково-технічного прогресу. Математичне моделювання будь-якого об'єкту формує чіткий план дій, що
умовно можна поділити на три етапи: модель - алгоритм - програма. Тому, в межах
кола завдань дослідження доцільно застосувати апарат математичного моделювання
до задачі обґрунтування доцільності впровадження системи управління безпечністю «ХАССП – бройлерне виробництво».
Аналіз
економічної інформації результатів роботи дослідного підприємства, щодо
необхідності впровадження системи управління безпечністю показав, що витрати на
розробку й впровадження моделі «ХАССП – бройлерне виробництво» необхідно порівнювати
з витратами пов'язаними із проведенням аналогічної роботи на підприємстві за «традиційною»
(наприклад, залучення консалтингових підприємств) схемою розробки системи
управління безпечністю.
Результат майбутніх розрахунків отриманих в ході
математичного моделювання повинен довести, або спростувати спроможність авторської
моделі «ХАССП - бройлерне виробництво» забезпечувати підприємству перспективу економічної
ефективності за рахунок позитивних наслідків впровадження, а саме: зменшення
ризиків; зниження витрат на страхування; збільшення прибутку за рахунок
збільшення строку зберігання; зменшення кількості рекламацій; стабільності
існуючих і збільшення частини залучених споживачів; перетворення продукції в
бренд тощо.
При моделюванні змінювався максимальний обсяг продажів у
день, що може бути викликаний різними факторами, наприклад, збільшенні мережі
роздрібної торгівлі, підвищення попиту на продукцію.
У результаті вийшли різні значення показників при різних
значеннях максимального денного обсягу продажів, що задавався випадковими
числами за допомогою рівномірного закону розподілу. Ці дані наочно оформляти у
вигляді поверхонь, які представлені на рисунках 1 і 2.
|
|
Рис. 1 Динаміка
зміни обсягу реалізації продукції
|
Рис. 2 Динаміка
розвитку ринкових можливостей і обсягу продажів продукції ї птахофабрики
(трьохвимірна графічна модель)
|
Графічні результати моделювання, що наведені на рисунках наочно доводять доцільність впровадження
системи управління безпечністю виробництва в умовах птахофабрики.
Таким чином, сферична площа побудована за допомогою
прикладного пакету математичного моделювання MathLab дійсно є актуальним методом дослідження економічної
ефективності СУБ , яка дозволяє в динаміці відстежити зміну
максимально-можливого обсягу реалізації продукції (як відносної величини
(кг/день)) за умови зміни обсягу реалізації, як абсолютної величини(кг) за
визначений період (день).
Література
1. Свидетельство
об авторском праве - № 45315 Научный труд «ХАССП-бройлерное производство»
//МалыгинаВ.Д., Суссакя М.Н. – 2012.
2. Моделирование экономической динамики: Учебное пособие / Клебанова
Т.С., Дубровина Н.А., Полякова О.Ю. и др. – 2-е изд., стереотип. – Х.:
Издательский Дом «ИНЖЭК», 2005. – 244 с. Русск.яз
|